Діти Макаріївської недільної школи взяли участь у святі писемності

Размещено

kanun_dnya_sv.Nestora_galereya_08 листопада, напередодні дня пам’яті преподобного Нестора Літописця, до Дня української писемності та мови у галереї «Соборна» пройшов культурно-духовно-просвітницький захід, присвячений розкриттю історії виникнення писемності та внеску в цей процес святого Нестора Літописця.

Захід відвідали діти столичних храмів на честь ікони Богородиці «Всецариця» (Деснянське благочиння), священномученика Макарія (І Шевченківське благочиння), преподобного Агапіта Печерського (ІІ Шевченківське благочиння), преподобної Марії Єгипетської, що при пологовому будинку № 7 (м. Київ).

Особливістю свята стало спілкування з професійним реставратором книг Ольгою Коломієць, яка вже багато років працює у реставраційному відділі Національного історико-культурного києво-печерського заповідника. Усі учасники заходу дізнались про таємниці та особливості роботи майстра – реставратора стародруків.

Дітвора брала активну участь в обговорені. Особливо дітей цікавили питання про реставрацію сторінок, адже при цьому відбувається цілий хімічний процес, дякуючи якому очищаються сторінки і відновлюється текст.

Другою частиною заходу стали творчі майстер-класи від майстринь з декоративно-прикладного мистецтва від Ірини Кухіанідзе та Наталі Гончарук.

Діти вчилися писати пером літери церковно-слов’янського алфавіту та створювали вітальні листівки, а також зробили закладки для книжок з використанням сучасних технік. Дітвора була в захоплені від творчого процесу і, що важливо, діти підтримували одне одного.

9 листопада діти відвідали Ближні печери Святої Успенської Києво-Печерської Лаври, де знаходяться мощі преподобного Нестора Літописця і побували у майстерні з реставрації стародруків, що діє при Лаврі. Познайомила учасників екскурсії із цікавинками майстерні Ольга Коломієць.

У реставраційному центрі діти побачили, як здійснюється процес відновлення стародруків.

Велика кімната із спеціальними приладами та матеріалами для реставрації, одразу зацікавила дітей. Унікальні зразки старовинних рукописних книг, археологічних планів будівель та місцевостей, історичні документи, старовинні ікони та картини – все це та багато іншого розглядали учасники зустрічі. Старовинні ручні та більш нові електричні преси, спеціальні види паперу для реставрації, хімічні реактиви, звичайні пензлі, спеціальні скальпелі… та кропітка робота майстра з видалення механічного та хімічного бруду, відновлення цілісності полотен – усе це складає частину тієї таємниці, завдяки якій старовинні речі отримують друге життя.

Діти також змогли переконатися, що професія реставратора є творчою та дуже кропіткою водночас. Багато терпіння та любові вкладають майстри у свою працю.

soborna.church.ua

Просмотры (60)