У столиці презентували аудіокнигу парафіянки «Київського Єрусалиму»

Размещено

26 червня у галереї «Соборна» на території Свято-Воскресенського кафедрального собору УПЦ, що будується, відбулася презентація аудіокнижки парафіянки храму на честь преподобного Феодора Освященного Вікторії Осташ «Подих Слова».

Книжка «Подих Слова» замислювалась як традиційне паперове видання, але так судилося, що першою побачила світ саме аудіоверсія, створена спільними зусиллями Благодійної організації «Київський Єрусалим» та Продакшн студії  «МУЗВАР». Вихід диску присвячено 1000-літтю успіння святого равноапостольного князя Володимира  (1015) та 130-й річниці від початку розбудови підземних святинь Свято-Феодорівського храму (1885), так званого «Київського Єрусалиму». Більшу частину коштів від реалізації диску його автори планують передати у фонд відновлення Свято-Феодорівського храму.

Вікриваючи презентацію, настоятель Свято-Феодорівського храму протоієрей Петро Семащук, цитуючи Нобелівську лекцію Йосипа Бродського, наголосив на ролі поезії для її творців, які, лише раз випробувавши на собі її всеохопну силу, потрапляють у справжню залежність від неї. Він також побажав присутнім «пережити цю залежність разом з автором та іншими учасниками цієї творчої зустрічі».

Ведучий вечора диякон Олександр Глазейкін коротко розповів про учасників творчого проекту аудіовидання – музиканта Юрія Гриценка (він здійснив запис диску і музичне оформлення поезій) та художницю Надію Василенко-Коровянську (автора ілюстрацій паперової версії «Подиху Слова» та обкладинки диску).

Протягом вечора гості почули поезії Вікторії Осташ в авторському виконанні у супроводі живої авторської музики Юрія Гриценка (клавішні, імпровізація) та відео-ряду електронного макету книжки (окремі розвороти з графічними заставками), познайомилися з фото-поезіями Вікторії Осташ (показ слайдів супроводжувався безпосереднім живим виконанням поезій) та почули вірші у супроводі показу графічних робіт з циклу «Янголи Чорнобиля» Надії Василенко-Коровянської.

Органічним продовженням презентації став обмін гостями вечора враженнями від почутого і побаченого.

Зворушливі відгуки про поезію Вікторії Осташ прозвучали особливо проникливо і неформально як з вуст професійного філолога Вікторії Стехіної (колеги автора книжки «Подих Слова»), так і від парафіян Свято-Феодорівського храму – регента хору Віри Павлюк та директора церковної бібліотеки Наталії Хілобоченко, а також від співробітниці галереї, психолога і барда (автора-виконавця) Іванни Братусь.

Наприкінці творчого вечора всі бажаючі мали змогу придбати диск і роздрук-макет книжки «Подих Слова», отримати автограф, поспілкуватися і сфотографуватися із творчим колективом.

«Подих Слова» – третя (з офіційно оприлюднених окремим виданням) книжка поезій київської поетки і філолога Вікторії, а разом із тим, і перша аудіокнижка автора. Поезії, які увійшли до збірки, написані протягом 2006 – 2012 рр. Ці поетичні твори засвідчують новий досить плідний етап творчості автора, що вирізняється особливою увагою до православної поезії, цікавість до якої викликана потребою розвитку цього поетичного жанру, його «розгерметизації» у просторі сучасної інтелектуальної поезії.

Аудіокнижку «Подих Слова» можна буде невдовзі придбати у церковній лавці храму, авторський екземпляр (макет) паперової версії книжки буде доступний для ознайомлення в церковній бібліотеці (вул. Овруцька, 7).

Ідея провести першу презентацію саме у приміщенні галереї «Соборна» виникла завдяки співпраці Вікторії зі співробітниками галереї (як члена журі православного фестивалю «Візерунки Великодня»). Заплановано ще кілька презентацій диску, найближчу – на вересень 2015 року в Культурно-просвітницькому центрі «Київський Єрусалим» (у рамках Літературно-музичної вітальні «Дорога до Слова»).

feodor-kiev.church.ua

Просмотры (48)